Tunnbröd bakat på traditionellt vis

Baka ditt egna tunnbröd hos oss

Tunnbrödet vi bakar i vår vedeldade stenugn är gjord på jämtländskt recept som gått i arv i släkten.
Vi tar emot grupper för tunnbröd- och pizzabakning i vår charmiga bakstuga.

Om oss

Vi, det är Elias och Lina Agrell, som bor på en gård i Havås strax utanför Varberg. Elias pappa har ursprung från norra Jämtland och tunnbrödsbakningen har gått i arv i släkten. I ladan har vi byggt en bakstuga med vedeldad ugn där vi bakar vårt tunnbröd och pizza.


Elias Agrell Lina Agrell

Välkommen till vår charmiga bakstuga! 

Här finner du en bakstuga med en traditionell vedeldad ugn. Koppla av och njut av den genuina atmosfären medan doften av nybakat bröd fyller luften.

I nära anslutning till bakstugan finner du vårt laduloft och undervåning, vars vackra miljöer erbjuder en perfekt plats att koppla av i.

Upptäck konsten att baka med oss!

Vi tar emot familjer, företag som letar efter ett unikt teambuilding-event, möhippor eller grupper med vänner som vill ha en rolig och minnesvärd aktivitet.

Vi vägleder er genom varje steg i bakprocessen och ser till att ni får en fin upplevelse. Vår gruppbakning är perfekt för alla åldrar och grupper, från barn till pensionärer som vill lära sig nya färdigheter till kompisgäng som vill ha en kul dag tillsammans.

Maj-September kan vi ta emot grupper upp till 30 personer. Oktober-April håller vi stängt på logen och kan ta emot max 10 personer.

Kom och utforska era bakningsfärdigheter med oss!

Kavla

Vi har förberett degen innan ni kommer. Ni kavlar ut degen och lägger den  på fjölen (bakspaden).

Grädda

Nu är det dags för det kanske mest kritiska momentet, att med ett bestämt ryck få kakan från fjölen till den ca 300 grader varma ugnshällen.

Färdigbakat

Efter bara någon minut i ugnen är tunnbrödet klart. Allt ni bakar får ni ta med er hem.

Våra lokaler

Utöver bageriet har vi har en stor loge samt en undervåning med charmiga tegelvalv. Här finns gott om plats och mycket att utforska.

Napolitansk pizza efter bakningen

Efter bakningen kan vi ta med er på en resa från Norrland till Italien genom att erbjuda vår variant av Pizza Napoletana med fluffig kant och tunn botten. Råvarorna är valda med omsorg och nedan presenterar vi några av våra favoriter.

Vi tar även emot grupper som vill göra enbart pizza.

Italiensk salami

Italiensk salami med Mozzarella och ruccola.

Chevre & valnötter

Chevre- och valnötspizza med  Mozzarella. Efter gräddningen ringlar vi på honung från egen bigård.

Parmaskinka

Klassisk italiensk pizza med parmaskinka, mozzarella och ruccola.

Champinjoner & tryffel

Krämig mozzarella, tryffel och saftiga champinjoner kryddad med basilika.

 Tunnbrödsförsäljning

Vi bakar regelbundet och erbjuder färskt tunnbröd. Kontakta oss för att göra din beställning och hämta upp ditt färska tunnbröd när det passar dig. 

Övernattning

Vill ni kombinera bakningen med en övernattning finns en liten stuga cirka 25 meter från bakstugan. Här finns plats för två vuxna och två barn (en dubbelsäng på sovloftet och en bäddsoffa).

Tunnbrödets historia

Tunnbrödet har en lång historia i Sverige, och brödtypen baseras på människans ursprungliga sätt att baka bröd – på en häll och sedan upplyft på en pinne och vikt i fyra delar. 

Tunnbröd betraktas ofta som ett norrländskt bröd. Fram till 1500-talet bakades tunnbröd uteslutande på korn på hällar av järn över öppen eld.

Brödet bakades för att förvaras under lång tid, så kallad förrådsbakning. Det malda mjölet konserverades genom gräddningen och på så sätt kunde spannmålen bevaras under mycket lång tid, så länge som 20 år.

Galleri